ALLT DU BEHÖVER VETA OM GDPR

GDPR: den europeiska förordningen om integritetsskydd

Den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) är den integritetslagstiftning som gäller i hela Europa. Sedan maj 2018 måste organisationer följa den lagstiftning som anger hur en organisation ska hantera behandlingen av personuppgifter. 

GDPR_07_W461px

Vad är GDPR?

GDPR är den europeiska förordningen om skydd av personuppgifter och medborgarnas privatliv.  Alla organisationer som lagrar och använder personuppgifter om EU-medborgare måste följa detta.

Den innehåller regler för behandling av personuppgifter, med tonvikt på behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården och den offentliga förvaltningen. 

Vad har GDPR förändrat?

Riktlinjer har införts som kräver att ni som organisation gör anpassningar.
Detta är i korthet vad som har förändrats: 
(källa: Autoriteit Persoonsgegevens)

gdpr
gdpr
gdpr
gdpr

GDPR medför dessa tre viktiga förändringar

Betydande GDPR-böter
Den som inte skyddar personuppgifter ordentligt och därför inte följer den nya lagstiftningen kan räkna med höga böter. Integritetsmyndigheter får bötfälla organisationer med upp till 4 % av den globala omsättningen. Detta omfattar överträdelser som osäker lagring av personuppgifter.

Större ansvar för organisationerna
Detta innebär att organisationer som behandlar många integritetskänsliga uppgifter måste begränsa riskerna i denna process så mycket som möjligt. Det är därför viktigt att övervaka alla processer ordentligt. Större organisationer måste också utse en Chief Privacy Officer, med andra ord: det måste finnas någon i företaget som ser till att policyn följs.

Rätten att bli bortglömd
Detta innebär att EU-medborgare har rätt att få resultat borttagna från sökmotorer på vissa villkor. Personuppgifter får då inte längre lagras, vilket tidigare var fallet. Detta ger medborgarna mer att säga till om och de bestämmer vilken part som får och inte får dela med sig av personlig information på nätet.

GDPR-böter

Källa: DLA Piper, January 19th 2021

2.764 miljoner SEK

av böter enligt GDPR

507 miljoner SEK

högsta böter (Google Inc.)

+ 281.000

dataläckor i Europa sedan GDPR infördes

GDPR och SmartLockr

Med vår intelligenta plattform för dataskydd är du i linje med GDPR. Vi behandlar personuppgifter på det sätt som krävs enligt GDPR.

Du har säkert hört talas om dataintrång och information från konfidentiell e-post som hamnar på fel ställe. För att förhindra detta har vi utvecklat funktioner så att du alltid utbyter, lagrar och förvarar känslig information på rätt sätt.

ProductImages_SV_29

SmartLockr hjälper dig i kampen mot dataintrång

Nyfiken på hur? Upptäck det tillsammans med en av våra specialister.

Icon_green banner_H 80 px